Kasko

Kasko Nedir?

Kasko sigortası kazaya karışma, yanma, çalınma, doğal afetler, terör olaylarında ve poliçelerde açıklanan diğer durumlara karşı sigortalanan aracı teminat altına alıyor.

Türkiye’deki yasal mevzuatlar gereği sürücülerin araçlarıyla trafiğe çıkabilmesi için zorunlu olan trafik sigortasından farklı olarak kasko sigortaları, sigortalının kendi aracında meydana gelen zararların karşılanmasını sağlıyor. Zorunlu trafik sigortasında ise herhangi bir kazaya karışılması durumunda kazada zarar gören diğer araçların hasarlarını ve yine varsa diğer araçlarda bulunan kişilerin fiziki zararlarını karşılamayı amaçlıyor. Zorunlu trafik sigortası adından da anlaşılacağı üzere yaptırılması devlet tarafından zorunlu tutulan sigorta türleri arasında yer alıyor. Bunun sebebi ise trafikte başka araçların kusuru nedeniyle zarar gören araçların zararlarının tazmin edilmesini güvence altına almak. Diğer bir deyişle zorunlu trafik sigortası sayesinde kusurlu olan tarafın ekonomik olarak hasarı karşılayamayacak olması riskine karşı sigorta teminatı sağlanmış oluyor.

Kasko sigortasında ise sizin kendi aracınızda oluşması muhtemel hasarların karşılanması söz konusu. Aracınız bir kazaya karıştığı zaman kasko sigortanız, poliçe kapsamında ve limitlerinde olmak üzere ortaya çıkan onarım ve servis masraflarını karşılıyor. Kasko sigortası bu özelliği nedeniyle yaptırılması araç sahiplerinin inisiyatifine bırakılmış bir sigorta türü. Kasko sigortası yaptırarak araç sahipleri kendi araçlarında oluşabilecek hasarları teminat altına alıyor.

Kasko Ne İşe Yarar?

Kasko sigortası yaptırmak zorunlu olmamakla birlikte araç sahiplerine ekonomik anlamda büyük kolaylıklar sağlıyor. Kasko sigortası yaptırmanın avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Motorlu kara taşıtı, bir kazaya karışarak veya park halindeyken başka bir aracın çarpması nedeniyle hasara uğradığında ortaya çıkan servis ve tamir masraflarını kasko sigortası karşılıyor. Araç sahipleri kasko sigortasına uygun prim ödemeleri yaparak ileride ortaya çıkabilecek büyük masraflara karşı kendisini güvence altına almış oluyor.
  • Kasko sigortası yaptırdığınızda aracınızın hasar görmesi durumunda Sigorta’nızın anlaşmalı olduğu servis noktalarını tercih edebiliyorsunuz. Tamir için hangi servis noktasına gideceğiniz konusunda bir araştırma yapmanıza gerek kalmıyor.
  • Kasko sigortasına ihtiyari mali mesuliyet sigortası teminatı eklenebiliyor. İhtiyari mali mesuliyet sigortası tıpkı zorunlu trafik sigortası gibi trafikte diğer araçlara ve kişilere verdiğiniz zararları karşılamayı amaçlıyor. Her aracın zorunlu trafik sigortası yaptırma zorunluluğu olmakla birlikte, ihtiyari mali mesuliyet sigortası teminatı bakımından böyle bir zorunluluk yok. Bununla birlikte zorunlu trafik sigortasının limitleri özellikle büyük çaplı trafik kazalarında ortaya çıkan hasarın tamamını karşılayamayabiliyor. Karşı tarafın zorunlu trafik sigortanız tarafından karşılanmayan hasarlarını ve tedavi masraflarını kazaya karışan araç sahibi olarak sizin ödemeniz gerekiyor. İhtiyari mali mesuliyet sigortası bu noktada devreye girerek zorunlu trafik sigortası tarafından ödenmeyen hasarları ve tedavi masraflarını sizin yerinize karşılıyor.
  • Kasko sigortası poliçenizde açıkça belirtilmiş olması koşuluyla ikame araç hizmetinden faydalanabiliyorsunuz. Aracınızın tamir işlemleri için serviste kalması gereken süre boyunca kasko sigortası size ikame bir araç sağlıyor. Böylece aracınızı kullanamadığınız dönemde herhangi bir mağduriyet yaşamamış oluyorsunuz.
  • Kasko poliçenize çekici hizmetinin de eklenmesini talep etme imkânınız var. Yolda kalma veya kaza durumlarında aracın bulunduğu yerden çekilmesi için çekici bulmanız gerekiyor. Çekici hizmeti ise elbette ki ücretli. Kasko sigortanızın teminatları arasında yer alıyor olması koşuluyla çekici hizmetinden faydalanabiliyorsunuz. Böylece aracınızın çekilmesi için çekici aramakla vakit kaybetmiyor, doğrudan sigorta firması ile iletişime geçerek aracınızı aldırabiliyorsunuz.
Kasko Neleri Kapsar?

Kasko sigortası yaptırılması isteğe bağlı olan sigorta çeşitlerinden biri olmasından dolayı poliçe kapsamı taraflarca serbestçe belirlenebiliyor. Bununla birlikte kasko poliçeleri standart olarak kaza, yanma ve çalınma teminatlarını sunuyor. Herhangi bir kazaya karışma veya park halindeyken başka bir aracın çarpması durumunda meydana gelen hasarlar kasko sigortası tarafından karşılanıyor. Aynı şekilde yangın nedeniyle aracın kullanılamaz hale gelmesi durumunda yine kasko sigortası devreye giriyor. Aracın çalınması da kasko sigortasının standart teminatları arasında yer alıyor.

Kasko poliçesine yukarıda sayılan standart teminatlara ek olarak başka güvenceler de eklenebiliyor. Çekici ve ikame araç hizmeti gibi teminatlar poliçe kapsamına dahil edilebiliyor. Doğal afetler nedeniyle araçta oluşabilecek zararlar da yine poliçe kapsamında teminat altına alınabiliyor.

Ayrıca kasko sigortası poliçeleri, bazı risklere karşı özelleştirilerek ya da ilave teminatlar ile desteklenerek farklı avantajlar da sunabiliyor. Örneğin onarım teminatlarının kapsamı ve limitleri üzerinden yapılan değişiklikler sayesinde ihtiyacınıza uygun kasko sigorta planlarını seçme ve buna uygun prim ödeme avantajından faydalanabilirsiniz. Aracınızda fabrika çıkışı özelliklerinin dışında bulunan aksesuarları (ses ve görüntü cihazları vb.) kasko poliçenize eklenmesi talebinde bulunabilir ve bu cihazlarınızı da teminat altına alabilirsiniz.

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Kasko sigortası aşağıda sayılan hallerden birinin varlığı halinde aracınızda oluşan hasarları karşılamıyor:

  • Yasak madde kullanımı sonucunda meydana gelen kazalar
  • Alkollü araç kullanımı nedeniyle yaşanan kazalar
  • Aracın trafik görevlileri haricinde yetkili olmayan kişilerce çekilmesi
  • Nükleer savaş, nükleer kazalar ve nükleer yakıtların yanması gibi durumlar
  • Araç sahibinin aracın rutin bakımıyla ilgili olarak ihmalinin bulunması nedeniyle ortaya çıkan kazalar
  • Aracın ruhsatında belirtilen kapasitesini aşan miktarda yük veya yolcu taşıması
  • Herhangi bir kaza olmaksızın aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan hasarlar
  • Araç sürücüsünün kaza sonrası kaza yerini terk etmesi durumu. Sürücünün yaralanma nedeniyle tıbbi müdahale için olay yerinden ayrılması durumu istisna oluyor.
  • Savaş, ihtilal, ayaklanma gibi toplumsal olaylar ve bu olaylar sırasında kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sırasında meydana gelen hasarlar
  • Araç sahibinin araca bilerek ve isteyerek zarar vermesi veya başkasını bu konuda yönlendirmesi
Scroll to Top
Open chat
Teklif Almak İster Misiniz?
Merhaba!
Teklif almak ister misiniz?